Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Έγκριση και Αμφιλεγόμενα θέματα: Η ψηφοφορία του «relatio» στην Σύνοδο των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων



Του Ιωάννη Λότσιου,
Την τελική έγκριση με ενστάσεις σε ορισμένα θέματα έβαλε το «Relatio Synodi» σήμερα το απόγευμα στην τελική συνεδρίαση της  Έκτακτης Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων υπό την προεδρία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η ψηφοφορία του κειμένου που έχει ψηφιστεί από τα συνοδικά μέλη πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική ψηφοφορία  σε κάθε τμήμα των 62 παραγράφων που περιελάμβανε την επιλογή«placet» o «non placet». Για την έγκριση του κειμένου ήταν απαραίτητη η πλειοψηφία των 2/3 της Συνόδου. Η Θέση για το ζήτημα της τροποποίησης της κανονικής θεωρήσεως για την συμμετοχή των διαζευγμένων και αυτών που έχουν ξανανυμφευθεί, υπήρξαν δύο θέσεις. Δεν έλαβε την πλειοψηφία των 2/3, 104 υπέρ και 74 κατά. Το ίδιο συνέβη και στο θέμα των ομοφυλοφίλων που έλαβε 118 έναντι 62. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δημοσιεύσει  ολόκληρο το κείμενο μαζί με την ψηφοφορία για να φανερωθεί το μέγεθος της συναίνεσης σε επιμέρους σημεία. Τα 2/3 των ψήφων 155 υπέρ και 19 κατά, έλαβε η παράγραφος για τα διαζευγμένα ζευγάρια,  για την παράγραφο για την συμμετοχή στα μυστήρια έλαβε 104 έναντι 74. Για το θέμα της ομοφυλοφιλίας  έγινε αναφορά από την Κατήχηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έλαβε πλειοψηφία αλλά όχι τα 2/3 των ψήφων.

Το κείμενο θα σταλθεί σε όλους τους Επισκόπους για την προετοιμασία της Τακτικής Συνόδου για την Οικογένεια το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.