Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Υπάρχει τελικά ''επίτιμος'' Πάπας;

Του Ιωάννη Λότσιου,
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Civiltà Cattolica με ημερομηνία 28  Φεβρουαρίου και που στάλθηκε μέσω email από την Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού ο απερχόμενος Πάπας ονομάστηκε : «“Sua Santità Benedetto XVI papa emerito (romano pontefice emerito)”,δηλαδή «Η Αυτού Αγιότητα Βενέδικτος ο 16ος , Επίτιμος Πάπας, (που σημαίνει: Επίτιμος Ρωμαίος Ποντίφικας».)

Στην αφιέρωση όμως για την ‘’λήξη της θητείας του Ποντίφικα’’ και στο άρθρο όμως του κανονολόγου Gianfranco Ghirlanda, δεν αναφέρεται τίποτα για την έννοια του "επίτιμου".
Ο Ghirlanda αναφέρει ότι ο Πάπας που παραιτήθηκε δεν είναι Πάπας και δεν έχει καμία εξουσία επάνω στην Εκκλησία και στο Κράτος του Βατικανού.
Είναι όμως Επίσκοπος. Για αυτό και για τον ίδιο ο τίτλος "Επίτιμος Επίσκοπος Ρώμης" μπορεί να του αποδοθεί, όπως συμβαίνει σε κάθε Επίσκοπο που παραιτείται από την Επισκοπή του.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εφημερίδα La Civiltà Cattolica. Πως πρέπει δηλαδή να ονομάζεται: "Επίτιμος Πάπας" ή "Επίτιμος Επίσκοπος Ρώμης";

Ο καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Ρώμης Carlo Fantappiè  δήλωσε στην "Avvenire",  ότι υπήρχε μια εποχή που βρισκόταν η Εκκλησία  της Ρώμης στο σημείο "Pietro del Morrone, già Celestino V", που σήμερα είναι "Joseph Ratzinger, ήδη Ποντίφικας Ρώμης"…

Επίσης στην εφημερίδα “L’Osservatore Romano” ο τίτλος αυτός εξέπληξε…..το ερώτημα είναι λοιπόν, όπως συμπεραίνεται :‘’Neppure si rendono conto, questi sconsiderati, che pasticciando con le parole pongono loro le premesse per la demolizione teologica e giuridica del papato’’????

Mήπως δηλαδή αυτή η έκφραση ‘‘κλονίζει’’ τα θεμέλια του Παπισμού;
Ανοίγει δηλαδή ένα μεγάλο ‘’θέμα’’ στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο πλαίσιο του κανονικού δικαίου και της θέσεως του Πάπα …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.