Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Στη Μόσχα ο Ασσύριος Πατριάρχης

Του Ιωάννη Λότσιου,
Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε ο Καθολικός Πατριάρχης της Συριακής Εκκλησίας της Ανατολής Mar Dinkha IV, κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Ρωσίας Κυρίλλου.

Ο Ρώσος Πατριάρχης ενημέρωσε τον Πατριάρχη των Ασσυρίων για τους πρόσφατους εορτασμούς της 1025ης επετείου από το Βάπτισμα των Ρως και την κατάσταση της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Ο πατριάρχης των Ασσυρίων επισήμανε την ιστορική σημασία του Βαπτίσματος των Ρως, και ότι η Ρωσική Ορθοδοξία αποτελεί έναν σημαντικό ηθικό και πνευματικό παράγοντα για τις άλλες χριστιανικές κοινότητες.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε για την κατάσταση των χριστιανών στην Μέση Ανατολή και την συμβολή του Πατριαρχείου της Ρωσίας και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποφυγή των πολεμικών συρράξεων στην Συρία.

Ο Ασσύριος πατριάρχης τόνισε επίσης το θέμα της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας κατά τα έτη 1914-1918 και ειδικά των Ασσυρίων ενώ ευχαρίστησε επίσης την Ρωσική Εκκλησία για την συμπαράσταση στην ασσυριακή κοινότητα στη Ρωσία και την απόκτηση ενός οικοπέδου για την ανέγερση ναού.

Σύμφωνα με το σχετικό λύμα της Wikipedia, η Ασσυριακή χριστιανική εκκλησία ιδρύθηκε στην Έδεσσα από τον Απόστολο Θωμά και τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαί. Το γεγονός ότι οι Ασσύριοι μιλούσαν τα Αραμαϊκά την μητρική γλώσσα του Ιησού βοήθησε στην ταχύτατη διάδοση της χριστιανικής θρησκείας στους Ασσύριους από το 179 ήταν η επίσημη θρησκεία τους. μεγαλύτερη προσωπικότητα στα πρώτα χρόνια της Ασσυριακής εκκλησίας ήταν ο Εφραίμ ο Σύρος (306 - 379) διάκονος, εκκλησιαστικός συγγραφέας, θεολόγος και υμνογράφος που έγραψε πάνω από 300 ύμνους μετά τον θάνατο του ανακηρύχθηκε άγιος ακόμα και από τους δυτικούς.

Από τον 5ο αιώνα μ.χ. ασπάστηκαν τον Νεστοριανισμό με αποτέλεσμα να θεωρηθούν από τους Ορθόδοξους χριστιανούς του Βυζαντίου ως αιρετικοί. Οι Ασσύριοι είχαν έντονη ιεραποστολική δράση σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνοντας μέχρι την Κίνα, παρέμειναν χριστιανοί μέχρι σήμερα δεν εγκατέλειψαν την θρησκεία τους ούτε όταν οι υπόλοιποι Ασιάτες έγιναν μουσουλμάνοι απέκτησαν επιπλέον πολλές γνώσεις με την μελέτη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων όπως Πλάτωνα, Αριστοτέλη τις γνώσεις αυτές μετέδωσαν οι Άραβες στην δύση.

Η αχανής επιρροή της Ασσυριακής εκκλησίας επεκτείνετε σε ολόκληρη την Ασία, δέχθηκε σκληρό χτύπημα από τους Μογγόλους του Ταμερλάνου (1400) από τότε η δράση της Ασσυριακής εκκλησίας ήταν πολύ περιορισμένη.

Ζούσαν στην αρχαία τους πατρίδα το Ιράκ ως τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελώντας το 20% του πληθυσμού αργότερα οι περισσότεροι μετανάστευσαν την Αμερικήκαι την Αυστραλία πολλοί ήρθαν και στην Ελλάδα.
http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=6137&catid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.