Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Προσπάθεια Λαϊκών ομάδων για Συμμετοχή στις Εκλογές Επισκόπων

                              
Του Ιώαννη Λότσιου,
Με δύο ομάδες λαϊκών στην Ανατολική Ακτή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας άρχισε να γίνεται προσπάθεια για την υποστήριξη του λαϊκού στοιχείου στην εκλογή των Επισκόπων. Σύμφωνα με την Β΄ Βατικάνειο η συμμετοχή του λαϊκού επιτρέπεται αλλά με ελάχιστη συνεισφορά, σχεδόν ανύπαρκτη. Ο Tom Severin μέλος της ρωμαιοκαθολικής ομάδας Άγιος Αμβρόσιος έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής με το σκεπτικό ότι και ο Άγιος Αμβρόσιος είναι από τους πρώτους Επισκόπους που εκλέχθηκαν με λαϊκή ψήφο. Ο Sevenir αναφέρθηκε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια νέα θέση για πολλούς πιστούς ανθρώπους.
Δυο επιτροπές που δημιουργήθηκαν, Albany και Greensburg στοχεύουν στην ενθάρρυνση των πιστών των επισκοπών να γνωστοποιήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που επιθυμούν για τον επόμενο επίσκοπο. Αυτές ο δύο ομάδες έχουν δημιουργήσει και ιστοσελίδες με πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία επιλογής των Επισκόπων, πληροφορίες και συναντήσεις με τον τοπικό Αποστολικό Νούντσιο και μια θεματολογία που μπορούν να γράφουν οι πιστοί δημόσια τις προσδοκίες τους για τον επόμενο Επίσκοπο.
Παρουσιάζοντας αυτές τις θέσεις ο Thomas Reese στην στήλη του National Catholic Reporter αναφέρθηκε στο κανονικό τρόπο εκλογής. Η επίσημη διαδικασία για την επιλογή των Επισκόπων που περιγράφονται από τον Κώδικα Κανονικού Δικαίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με προτάσεις κάποιων Επισκόπων στον Αποστολικό Νούντσιο συνιστά τρεις υποψηφίους για τον πάπα, ο οποίος έχει την απόλυτη εξουσία να εκλέγει Επισκόπους. Ωστόσο, όμως ο κανόνας 337 παράγραφος 3 έχει την επισήμανση ότι η γνώμη του Αποστολικού Νούντσιου προς τον Πάπα περιλαμβάνει και την μεμονωμένη αλλά συγχρόνως και μυστική γνώμη των λαϊκών μελών, δύο τον αριθμό.
Οι δύο Επιτροπές που συνετάχθησαν για την προώθηση της διαδικασίας της ενεργού παρουσίας του λαϊκού στοιχείου κατά την εκλογή των Επισκόπων, επωφελούνται από την παραπάνω κανονική αναφορά και προσπαθούν να το εφαρμόσουν. Με δυο όμως στοιχεία, δεν αναμένουν την ερώτηση από τον τοπικό Νούντσιο, ούτε νομίζουν ότι οι απόψεις τους για τον επόμενο Επίσκοπο πρέπει να είναι μυστικές.
Το 2012 η ρωμαιοκαθολική ομάδα της Μινεσότας συνέταξε έγγραφο με τίτλο «Η συμμετοχή των πολιτών στην επιλογή των Επισκόπων». Σε αυτό το έγγραφο εξηγείται πως το λαϊκό στοιχείο συμμετείχε στις εκλογές των επισκόπων των πρώτων αιώνων, όπως στους αγίου Αμβρόσιου, Χρυσόστομου, Αυγουστίνου, κ.τλ. Κατά τον μεσαίωνα οι οικογένειες των ευγενών και των αρχόντων άρχισαν να εκλέγουν την επιλογή για την εκλογή των Επισκόπων, παρά την απουσία κανονικής αναφοράς. Για το έγγραφο αυτό ενώ η Εκκλησία είναι δικαιολογημένη να εκλέγει κατά μυστικό τρόπο Επισκόπους’’, αυτό είναι ενάντια στην ελευθερία των μελών της Εκκλησίας που έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις πνευματικές ανάγκες μέσα από την επιλογή στην διαδικασία της εκλογής των Επισκόπων.
Ο Rowell μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας Albany, συμφωνεί ότι με βάση τον κανόνα 222, η συμμετοχή των λαϊκών στην επιλογή των Επισκόπων δεν πρέπει μόνο να επιτρέπεται αλλά ίσως να απαιτείται από τον συγκεκριμένο κανόνα.
Επίσης η οργάνωση ‘’Η Φωνή των Πιστών’’, δημιούργησε μια διαδικτυακή πύλη από το 2012, για να εκφράζονται οι πιστοί, στην περίπτωση που η Επισκοπή τους βρίσκεται εν χηρεία. Σε αυτήν την διαδικασία υπάρχει ένα έγγραφο, μια απλή φόρμα, όπου ένας πιστός μπορεί να απαριθμήσει, κατά την γνώμη του τα ιδανικά, προσόντα και ιδιότητες που θέλει να έχει ο επόμενος επίσκοπος. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύεται στο www.votf.org/bishop. Η απλή αυτή φόρμα με τίτλο «κάντε μια σύσταση» με ένα κλικ αποστέλλεται απευθείας στον Αποστολικό Νούντσιο.
Επί παραδείγματι, όταν στο Σικάγο ο Καρδινάλιος έγινε 75 ετών η ‘’Η Φωνή των Πιστών’’, δημοσίευσε τις απόψεις, περίπου 200 πιστών για τον ίδιο. Όμως, η Chicago Tribune, είχε ανακοινώσει ότι τέτοιου είδους προσπάθειες δεν θα επιτραπούν να μοιραστούν στις ενορίες, γιατί είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης απόψεων που ενέχει πονηρούς σκοπούς. Η ‘’Φωνή των Πιστών’’ όμως αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο και Αποστολικό Νούντσιο, Carlo Maria Viganò για το θέμα. Ο αποστολικός νούντσιος απάντησε ότι θα λάβει υπόψιν του τις απόψεις της συγκεκριμένης ομάδας αλλά τόνισε αυτό δεν είναι μέσα στο κανονικό πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής των Επισκόπων.
Η δημιουργία αυτών των ομάδων φανερώνει το στοιχείο της εκοσμίκευσης και τον κοσμικό τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα, ένα είδος συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές και η προβληματική τους μπορεί να έρθει, αν δεν έχει έρθει ακόμα και στον ορθόδοξο χώρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.