Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τι συμβαίνει με τον πρώην Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο

Του Ιωάννη Λότσιου, 
Ο πρώην Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ηγήθηκε επί δέκα χρόνια την Αγγλικανική Εκκλησία,  σε άρθρο του στη New Statesman τονίζει με έμφαση την τελετουργική σημασία για την ζωή της προσευχής, που μοιράζεται κάθε μέρα με ένα σύντομο μηχανικό τρόπο, τον διαλογισμό. ‘’Από φοιτητής ήθελα να γίνω μοναχός και να γίνω ορθόδοξος’’ ανέφερε μεταξύ άλλων. Όμως η γνωριμία του με τον Βουδισμό τον οδήγησαν στην μίμηση των πρακτικών αυτών.
 Πολλά περιοδικά στην Αγγλία κάνουν λόγο για την μεταστροφή του πρώην Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου στον Βουδισμό και την υιοθέτηση της γιόγκα ως μέθοδο προσευχής. Περισσότερο ο ίδιος δήλωσε ότι η πρακτική της γιόγκα τον βοηθά καθημερινά να προσεύχεται με την μονολόγιστη προσευχή, την ορθόδοξη «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλό». Επίσης ο ίδιος βρίσκει ομοιότητες στην πρακτικη της προσευχής μεταξύ ης ορθόδοξης πνευματικότητας και της γιόγκα.
Κάθε μέρα για 40 λεπτά ο ίδιος κάνει την πρακτική αυτή το πρωί με τεχνικές της γιόγκα ή με μετάνοιες.
Η παράξενη αυτή δήλωση του πρώην Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου στηρίζεται σε μια  συγκριτική θεώρηση μεταξύ της ησυχαστικής παραδόσεως και των πρακτικών της βουδιστικής γιόγκας. Αλλά η καρδιακή προσευχή ή αλλιώς νοερά είναι επίκληση στον ενσαρκωθέντα Λόγο και όχι σε μια αφηρημένη θεϊκή οντότητα, που διαγράφη κάθε είδους ομοιότητας με την γιόγκα. 
Υπό την έννοια αυτή η ησυχαστική πρακτική της προσευχής αναφέρεται στον Σωτήρα Χριστό και η σωτηρία και η φώτιση προέρχεται από την θεία και ανθρώπινη συνεργία, ως προσωπική σχέση.
http://www.pravmir.com/rowan-williams-buddhism-helps-pray/
http://www.telegraph.co.uk/news/religion/10942056/Rowan-Williams-how-Buddhism-helps-me-pray.html
http://www.christiantoday.com/article/what.rowan.williams.really.said.about.buddhism/38595.htm
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2678815/Oh-Buddha-Ex-archbishop-Rowan-reveals-meditates-40-minutes-day-help-clear-mind-prayers.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.