Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Το Μαρτύριο της Αγίας Ελένης της εκ Σινώπης του Πόντου

Του Ιωάννου Λότσιου,
 δημοσιεύτηκε: Verianet & AMEN
H Αγία Ελένη η εκ της Σινώπης του Πόντου, μια μικρή κόρη της οικογενείας Μπεκιάρη, έμελλε να μας δώσει ένα παράδειγμα της, της μαρτυρίας για τον Χριστό από μια πράξη της καθημερινότητας.
Όταν η μητέρα της την έστειλε να αγοράσει νήματα για το κέντημα στο κατάστημα του Κρύωνα ο πασάς Ουκούζογλου, διοικητής της Σινώπης, έκανε ότι ήταν δυνατόν για να την βιάσει και να την μολύνει. Μέτα από τις πονηρές αποτυχίες την οδήγησε στο μαρτύριο και τον θάνατο.  Μια μικρή κόρη, οδηγήθηκε στον αποκεφαλισμό και έδωσε ένα μάθημα πίστεως και ομολογίας για όλους τους χριστιανούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, θέσεως ή φυλής.
Η Αγία Ελένη υπήρξε μάρτυρας και όχι θύμα.  Υπήρξε μια μικρή κόρη και όχι μια γυναίκα ώριμη. Υπήρξε ένα μικρό κορίτσι που από μια εργασία της μητέρας της έγινε πρέσβεις και μάρτυρας του Χριστού. Η έννοια του μαρτυρίου της ανοίγει μια συζήτηση για την σχέση παιδικότητα και μαρτυρίας Χριστού, έναν τρόπο με τον οποίο είδε η ίδια η Αγία τον εαυτό της σε μικρή ηλικία, μη έχοντας πολλές θεολογικές γνώσεις, αλλά εμπειρία της ζωής της Εκκλησίας, που προσφέρει ένα ξεδίψασμα από τις βιοτικές μέριμνες. Δεν αποτελεί μια ένδοξη και ηρωική επιμονή στην δική της πίστη, που μπορεί να υπάρχει σε κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται την ελευθερία του ή τα ιδανικά του. Το να πεθάνεις για τον Χριστό, είναι απογυμνώνεσαι από όλα όσα σε χαρακτηρίζουν ή είναι προσφιλή. Στην παιδικότητα της Αγίας φάνηκε η ετοιμότητα να χωριστεί  ή να ''χαθεί”, επιφανειακά από την οικογένεια της για χάρη του Χριστού. Υπάρχει μια βαθύτερη σημασία σε αυτήν την κίνηση της Αγίας. Είναι καθώς περνούμε τις ημέρες και τους χρόνους της προσωπικής μας ζωής, η ώρα που θα σταθούμε στο δίλημμα το συμφέρον ή ο Χριστός, η θέση και το αξίωμα η σωτήρια μας; θα μας ενώσει ή θα μας διαχωρίσει από Αυτόν.
Η Αγία Ελένη ήταν έτοιμη να  “χάσει” τα κοσμικά, για να κερδίσει τα επουράνια. Είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική εποχή, αλλά το ερώτημα μας έρχεται, όταν σήμερα η ταυτότητα μας ως χριστιανοί δέχεται επιθέσεις. Η σταθερότητα και η πίστη στον Χριστό, ίσως μας φέρει στην κατάσταση της απώλειας πραγμάτων και θέσεων, απώλεια φίλων ή ακόμα και της ίδιας της οικογένειας μας.
Το μαρτύριο της Αγίας μας οδηγεί αναπόφευκτα στην συσχέτιση του μαρτυρίου με την οπτική γωνία της θρησκευτικής βίας. Σημείο που είναι ιδιαίτερα έντονο στις μέρες μας. Η μικρή της ηλικία αποτέλεσε μια απόδειξη, ότι το ίδιο το μαρτύριο της δεν είναι μια απλώς άρνηση στα κοσμικά δεδομένα και στις γήινες απολαύσεις και μιας άνετης πλούσιας ζωής, που ίσως υπάρχει στην σκέψη πολλών κοριτσιών, της ίδια ηλικίας με την Αγία Ελένη. Έχει κάτι περισσότερο, κάτι πιο πολυτιμότερο, που  κανείς δεν θέλει να χάσει ποτέ. Είναι το ίδιο βραβείο που είχαν και οι παλαιοί μάρτυρες, ο ίδιος ο Χριστός, που σε βγάζει από την κοσμική μοναξιά και σε οδηγεί στην μακαρία ζωή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.