Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος: Η Αναγνώριση της Έδρας του Καντέρμπουρι αποτελεί συστατικό στοιχείο της συμμετοχής στην Αγγλικανική Κοινωνία.



Του Ιωάννη Λότσιου,
Σε συνέντευξη του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου Justin Welby στην Ιρλανδία, πριν από λίγες μέρες, δόθηκαν τις απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με το τι ορίζεται Αγγλικανική Κοινωνία για να μπορεί μια Εκκλησία να αποτελεί μέλος, ζωτικής σημασίας για την έννοια της Αγγλικανικής ταυτότητας.
Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος με της περιοδείες του στις Επαρχίες της Αγγλικανικής Κοινωνίας διαπίστωσε παντού ότι το να είναι μέλος μία Επαρχία πρέπει να βρίσκεται σε κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Όσες Επαρχίες δεν έχουν κοινωνία δεν αποτελούν μέλη της Αγγλικής Κοινωνίας, όπως η Αγγλικανική Εκκλησία της Βορείου Αμερικής (ACNA).
Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε για την Αγγλικανική Εκκλησία της Βορείου Αμερικής, ως μια ιδιαίτερη Εκκλησία, η οποία δεν ανήκει στην Αγγλική Κοινωνία. Θα μπορούσε, συνεχίζει ο ίδιος να αποτελέσει ένα οικουμενικό εταίρο με την Αγγλική Κοινωνία, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι ανήκει στην Αγγλική Κοινωνία.
Πρόκειται για μια ανατροπή των δεδομένων στον αγγλικανικό χώρο, απέναντι στους πριμάτους των Αγγλικανικών Επαρχιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2009 οι Πριμάτοι αναγνώρισαν την Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής ως πραγματικά Αγγλικανική και κάλεσαν όλες τις επαρχίες να επιβεβαιώσουν την πλήρη κοινωνία με την ίδια. Η σύνθεση της Αγγλικανικής Εκκλησίας της βόρειας Αμερικής αποτελεί μια νέα Επαρχία που προέρχεται από την Επισκοπική Εκκλησία του Καναδά και ορισμένων άλλων Φιλελευθέρων Εκκλησιών.
Με την εκλογή του νέου Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Καναδά, ο Justin Welby διευκρίνισε ότι αποτελεί μια άλλη Εκκλησία. Η πλειοψηφία των Αγγλικανικών Εκκλησίες ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν την Αγγλικανική Εκκλησία ως μέλος της Αγγλικανικής Κοινωνίας, επειδή διατηρεί στην λειτουργική και θεολογική της δομή την αγγλικανική ταυτότητα.
Στο πρόβλημα αυτό οι Αγγλικανικές Επαρχίες ανά τον κόσμο είναι της θέσεως ότι η Κοινωνία με την Έδρα του Καντέρμπουρι δεν πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας αναγνωρίσεως της αγγλικανικής ταυτότητας. Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος όμως έχει αντίθετη άποψη και ήδη δημιουργείται μια προστριβή και μια ρήξη στο εσωτερικό του Αγγλικανισμού.
Πηγές:
http://sydneyanglicans.net/blogs/ministrythinking/who-or-what-defines-the-anglican-communion
http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fanglicanink.com%2Farticle%2Fcanterbury-buries-instruments-unity%3Futm_source%3Demailcampaign92%26utm_medium%3DphpList%26utm_content%3DHTMLemail%26utm_campaign%3DABC%2BWelby%2Bsays%2BACNA%2Bnot%2BAnglican.
http://anglicanink.com/article/canterbury-buries-instruments-unity?utm_source=emailcampaign92&utm_mum=phpList&utm_content=HTMLemail&utm_campaign=ABC+Welby+says+ACNA+not+Anglican

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.