Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Πατριάρχη Ρωσίας και Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών




Tου Ιωάννη Λότσιου,


Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών Dr Olav Fykse Tveit συναντήθηκε σήμερα με τον Πατριάρχη Ρωσίας, παρουσία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος των Εξωτερικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα προς τον Πατριάρχη Ρωσίας. O Πατριάρχης Ρωσίας υπογράμισε μεταξύ άλλων:ανέφερε ιδιαίτερα: «Θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με την αναφορά στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Π.Σ.Ε. το παρελθόντα Ιούλιο στη Γενεύη. Μελέτησα το σχετικό υλικό και πρέπει να ομολογήσω τη θετική εντύπωση που αποκόμισα από το έργο. Ακόμα και το θέμα, το οποίο προβάλλεται τώρα, δηλαδή της ειρήνης και της δικαιοσύνης, είναι άκρως επίκαιρο. Ως Εκκλησία στη θεώρησή μας του έξωθεν κόσμου και ιδίως του πολιτικού κόσμου, πάντα τονίζουμε την ανάγκη συνδυασμού κάθε ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με τη δικαιοσύνη, διότι χωρίς τη δικαιοσύνη είναι πολύ εύθραυστη η ειρήνη. Είναι τελευταία που απευθυνόμενος στο Ουκρανικό μου ποίμνιο συνέχεια ομιλώ για την ανάγκη της δικαιοσύνης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η πραγματική ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό να εκλείψει κάθε διάκριση σε βάρος των ανθρώπων για γλώσσικούς, εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους».
 Η συζήτηση επικεντρώθηκε για τις εκκλησίες και τις προκλήσεις αποκατάστασης της ειρήνης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ρωσική Εκκλησία, η οποία είναι μέλος του ΠΣΕ, για την οδυνηρή σύγκρουση στην Ουκρανία. Επίσης έμφαση δόθηκε στα θέματα της Μ. Ανατολής και την συμπαράσταση στις εκκλησίες της περιοχής. Επίσης μεγάλη έμφαση δόθηκε για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το ουκρανικό ζήτημα, στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης στη Ευρώπη και στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών.

Τέλος ο Πατριάρχης Ρωσίας πιστεύει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δύναται να διαδραματίσει από τους κορυφαίους ρόλους στη διεξαγωγή του ἐν λόγῳ διαλόγου και το συντονισμό της διαχριστιανικής συνεργασίας στο θέμα ειρήνης.
 WCC general secretary meets with Patriarch Kirill in Moscow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.