Του Ιωάννη Λότσιου,
Ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό ότι ο Καρδινάλιος Raymond L. Burke από την Αμερική, ετών 66 ‘’μετακινείται’’ από την θέση της ‘’Apostolic Signature’’ και θα εκτελεί καθήκοντα πλέων ως Καρδινάλιος των Ιπποτών στην Μάλτα. Μια εθιμοτυπική θέση. Η κίνηση ήταν σχετικά αναμενόμενη, όταν τον Σεπτέμβριο σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Καρδινάλιος. Όμως σύμφωνα με τις νέες διευκρινήσεις που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες η παραίτηση τόσο των Επισκόπων όσο και των Καρδιναλίων μπορεί να ζητηθεί και από την αρμόδια αρχή (όπως δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες).
Σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο ένας Καρδινάλιος και μέλος της Ρωμαϊκής Κουρίας μπορεί να παραιτηθεί στα 75, αλλά μπορεί όμως να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του στον τομέα ευθύνης του για πολλά χρόνια ακόμη. Βέβαια είναι ασυνήθιστη πράξη για έναν Πάπα να απομακρύνει έναν Καρδινάλιο, στο ανάστημα του Καρδιναλίου Burke, παρά το γεγονός της μη αναφοράς του λόγου και της αιτίας για τον οποίο γίνεται η ‘’μετακίνηση’’ αυτή για τον συγκεκριμένο Καρδινάλιο.
Ο Καρδινάλιος Βurke είναι γνήσιος παραδοσιακός ρωμαιοκαθολικός θεολόγος, που ήρθε σε σύγκρουση ανοικτή με τον ίδιο τον Πάπα στη Σύνοδο των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων, για τα αμφιλεγόμενα ζητήματα και την προσπάθεια του να διασφαλίσει το δόγμα. Από τον Δεκέμβριο του 2013 ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκανε επίσημο διορισμό του Καρδιναλίου για την θέση της Συνόδου των Επισκόπων που ενημερώνει τον Πάπα για τις επισκοπικές συναντήσεις. Ο ίδιος ο Καρδινάλιος επίσης τον Φεβρουάριο του 2014 σε άρθρο στην εφημερίδα του Βατικανού επέκρινε τις θέσεις του Φραγκίσκου, μιλώντας για τροποποίηση της ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας σε κρίσιμα ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του γάμου των ομοφυλοφίλων.
Η αντίθετη στάση έναντι των θέσεων του Πάπα και του Καρδιναλίου Κάσπερ, είναι εμφανής το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά πριν από λίγες μέρες στην ομιλία του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Στην Σύνοδο των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων ο Καρδινάλιος Burke ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, αυστηρός και έντονα εκφραζόμενος την αντίθεση του στο προκαταρτικό κείμενο ‘’relatio’’. Η αντίδραση του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήταν σε μεγάλο βαθμό δημόσια επικριτικές, μέχρι του σημείου να δηλώσει ό ίδιος ότι η Καθολική Κατήχηση δεν αλλάζει και οι θέσεις που εξεφράστηκαν είναι έξω από το πλαίσιο της Αγίας Γραφής και της πίστης.
Τέλος ο νέος επικεφαλής της ‘’Apostolic Signature’’, είναι ο γάλλος Αρχιεπίσκοπος Dominique Mamberti, πρώην γραμματέας για τις σχέσεις με τα κράτη, δηλαδή ο Υπουργός των Εξωτερικών.
Πηγή:
http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1404631.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.