Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Βατικανό: Διευκρινίσεις για την Δυνατότητα της Παραίτησης Επισκόπων και Καρδιναλίων



Tου Ιωάννη Λότσιου,
Σήμερα ανακοινώθηκε από το Βατικανό οι αλλαγές ή επιβεβαιώσεις στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο για τους  Κανόνες εκείνους που διέπουν το θέμα της παραίτησης και μάλιστα της οικείας παραίτησης των Επισκόπων και Καρδιναλίων.
Οι αλλαγές στο θέμα της παραίτησης αφορά και τα μέλη της Ρωμαϊκής Κουρίας και των θεσμικών ρόλο που έχουν ορισμένοι Καρδινάλιοι σε Επιτροπές, ακόμα και αν δεν είναι στο βαθμό του Καρδιναλίου.
Οι θεσμικές αλλαγές στο Παπικό Διάταγμα ανακοινώθηκαν από τον Καρδινάλιο Pietro Parolin, Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού. Συγκεκριμένα με το Άρθρο 7 επιβεβαιώνεται το όριο συνταξιοδότησης ή υποχρεωτικής παραίτησης στα 75. Επίσης με το Άρθρο 3 διευκρινίζεται ότι σε κάθε Επίσκοπος που γίνεται αποδεκτή η παραίτηση, παύει πλέων να μετέχει ή να ασκεί σε οποιαδήποτε άλλη διακονία σε εθνικό επίπεδο, π.χ. Διάσκεψη των Επισκόπων της χώρας του στην οποία ήταν ποιμένας.
Με το Άρθρο 4 δίνεται το δικαίωμα σε κάθε κληρικό να μπορεί να δήλωση την παραίτηση και πριν την ηλικία των 75 ετών, λόγω ασθενείας ή άλλο σοβαρό λόγο. Με το Άρθρο 5 επίσης ορίζεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει από ένα Επίσκοπο την παραίτηση από τα καθήκοντα του. Με το Άρθρο 6  δίνεται η δυνατότητα της παραίτησης στα μέλη της Ρωμαϊκής Κουρίας που δεν είναι Καρδινάλιοι, Γραμματείς και Επισκόπους που έχουν διοικητικές θέσεις και διορίζονται από τον Πάπα. Αυτοί χάνουν την θέση τους υποχρεωτικά στα 75 και υποχρεούνται να υποβάλλουν παραίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.