Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος: Ο Διαθρησκειακός Διάλογος εξαφανίζει τάσεις του Φονταμελισμού



 
Του Ιωάννη Λότσιου,

Στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, ο Πάπας Φραγκίσκος επισήμαινε την αναγκαιότητα του διαθρησκειακού διαλόγου για την επίτευξη της ειρήνης. Ο Διαθρησκειακός διάλογος, τόνισε ο Φραγκίσκος τερματίζει όλες τις τάσεις του φονταμενταλισμού, της τρομοκρατίας και το φόβου. 
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επισκεφθώ τη χώρα σας  την τόσο πλούσια σε φυσικές ομορφιές και την ιστορία, και γεμάτη με μνημεία των αρχαίων πολιτισμών. Είναι μια φυσική γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων και των διαφορετικών πολιτισμών. Αυτή η γη είναι πολύτιμη για κάθε Χριστιανό γιατί είναι η γενέτειρα του Αγίου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε διάφορες χριστιανικές κοινότητες εδώ, και για την σύγκλιση των Αρχαίων Οικουμενικών Συνόδων. Είναι επίσης γνωστή για την τοποθεσία κοντά στην Έφεσο, που μια σεβάσμια παράδοση κατέχει να είναι το «Σπίτι της Μαρίας», ο τόπος όπου η μητέρα του Ιησού έζησε για μερικά χρόνια. Είναι πλέον ένας τόπος λατρείας για τους αμέτρητους προσκυνητές από όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τους Χριστιανούς, αλλά και για τους μουσουλμάνους».

Στην ομιλία του, ο Πάπας τόνισε επίσης τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και είπε ότι δεν πρέπει ποτέ να «παραιτηθούμε» στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Μίλησε για την ανησυχία του για τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία,  που αποτελεί «τάφος διώξεων» των μειονοτήτων εκεί και εξήρε την «γενναιόδωρη» στάση της Τουρκίας

Ο θρησκευτικός φανατισμός  και οι διακρίσεις , πρέπει να αντιμετωπιστούν τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, σεβασμό στην θρησκευτική ελευθερία: Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες σε σοβαρές συγκρούσεις. Στη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα, τρομοκρατική βία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. …Η Τουρκία, η οποία δέχεται γενναιόδωρα ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, επηρεάζεται άμεσα από αυτή την τραγική κατάσταση στα σύνορά της. Η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει την Τουρκία στη φροντίδα των προσφύγων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.