Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος: Οι Σχέσεις και ο Διάλογος των Θρησκευτικών Ηγετών είναι μεγάλης σημασίας





Του Ιωάννη Λότσιου,
Στην συνάντηση με τους Εκπροσώπους της Τουρκικής Κυβέρνησης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε μεταξύ Πάπα Φραγκίσκου  και του Προέδρου των Θρησκευμάτων ‘’Diyanet’’, Mehmet Gormez στην Άγκυρα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, επισήμανε ότι οι καλές σχέσεις και ο διάλογος μεταξύ των Θρησκευτικών ηγετών έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία. Οι σχέσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα που απευθύνεται στις εκατέρωθεν κοινότητες, ότι είναι δυνατός ο αμοιβαίος σεβασμός και η φιλία, παρά τις διαφορές. Αυτή η φιλία, είναι πολύτιμη και γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική σε μια εποχή κρίσης, που για ορισμένα μέρη του πλανήτη είναι καταστροφή.  Οι πόλεμοι, συνέχισε ο Φραγκίσκος, προκαλούν τον θάνατο αθώων ανθρώπων που γίνεται καταστροφή όταν οι διαθρησκειακές εντάσεις και συγκρούσεις, η πείνα και η πτώχεια, πλήττουν εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος στα προβλήματα αυτά υπογράμμισε ότι: «ως θρησκευτικοί ηγέτες είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις παραβιάσεις τις ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ανθρώπινη ζωή είναι δώρο του θεού και έχει ιερή αξία. Γι’ αυτό, κάθε μορφή βίας η οποία επιδιώκει να στηρίξει τις πράξεις αυτές στην θρησκευτική ταυτότητα, αποτελεί το σημείο που πρέπει να καταδικαστεί.

Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης κοινών λύσεων. Αυτό απαιτεί  την συνεργασία όλων: κυβερνήσεων, πολιτικών, θρησκευτικών ηγετών, εκπροσώπων της κοινωνίας, καθώς και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι φορείς πνευματικών θησαυρών, ανεκτίμητης αξίας. Ανάμεσα σε αυτούς τους θησαυρούς έχουμε και ορισμένα κοινά  στοιχεία.


Τέλος, o Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην συνέχιση του αυθεντικού διαλόγου ,μεταξύ της Diyanet και του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.