Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δογματικός πόλεμος μεταξύ των Καρδιναλίων: στόχος οι μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου;




Του Ιωάννη Λότσιου,
Δογματικός πόλεμος υφίσταται στο Βατικανό μεταξύ των Καρδιναλίων και της Συνόδου στις 5 Οκτωβρίου για το θέμα του γάμου και της οικογένειας. Γάμος, διαζύγιο, θεια κοινωνία και το έλεος του Θεού.

 Το πρόβλημα εντοπίζεται ήδη από το Μάρτιο, όταν ο Καρδινάλιος Κάσπερ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει μια ''παπική θεολογία’’,  δηλαδή τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Φραγκίσκου, εξέφρασε την θέση ότι η θεια κοινωνία μπορεί και πρέπει να δοθεί στα ζευγάρια που έχουν χωρίσει ή έχουν ξαναπαντρευτεί. Σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιτρέπεται ένας γάμος και μόνο και αυτοί που έχουν χωρίσει ή παντρευτεί με πολιτικό γάμο να μην λαμβάνουν την θεια κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το έλεος του Θεού και την πρόταση του Καρδιναλίου Κάσπερ, ο οποίος μίλησε για το έλεος που πρέπει να δώσει η Εκκλησία για μια διεξοδική λύση του ζητήματος.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πίστης και Δόγματος  Καρδινάλιος Muller και άλλοι τέσσερις Καρδινάλιοι, όμως έχουν αντίθετη άποψη και αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αλλάξει το δόγμα. Συγκεριμένα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πίστης και Τάξης αναφέρθηκε: «Παρατηρώ με μια ορισμένων έκπληξη τη χρήση από μερικούς θεολόγους, για άλλη μια φορά, από τον ίδιο συλλογισμό σχετικά με το έλεος, ως δικαιολογία για την προώθηση της αποδοχής των διαζευγμένων και  αυτών που ξαναπαντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο να συμμετέχουν στα μυστήρια’’. Περισσότερο, αναφέρθηκε ότι τα βιβλικά στοιχεία μας δείχνουν ''εκτός από το έλεος,  και την αγιότητα και την δικαιοσύνη που ανήκουν  και αυτά στο μυστήριο του Θεού’’. Δεν πρόκειται να δεχθούν ακύρωση γάμου ή διαζύγιο ή τέλεση β’ γάμου στην Σύνοδο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έχει αναφερθεί αρκετά περί του θέματος εδώ και καιρό, μάλιστα πρότεινε και μια λύση, των ορθοδόξων , όπως ανέφερε που στο θέμα του γάμου και του διαζυγίου  έχουν την ακρίβεια και την οικονομία.

Το θέμα όμως αναδείχτηκε προσφάτως όταν ο ίδιος ο Φραγκίσκος την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού πάντρεψε 20 ζευγάρια.

Ο γάμος είναι ‘’αληθινή ζωή και όχι ένα σώου της τηλεόρασης, ο  Χριστός τους αγαπά και η Εκκλησία διδάσκει το έλεος’’, είπε.

 Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Καρδινάλιος Κάσπερ όμως, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι Καρδινάλιοι, ασκούν κριτική αρνητική ως ’''δογματικό πόλεμο'', στόχος του  οποίου είναι ο Πάπας Φραγκίσκος. Μεταξύ άλλων αναφέρει: ‘’Ισχυρίζονται από μόνοι τους ότι το δόγμα δεν είναι ένα κλειστό σύστημα αλλά μια ζωντανή παράδοση που αναπτύσσεται.. θέλουν να αποκρυσταλλώσουν την αλήθεια σε ορισμένους τύπους.. τύπους της παράδοσης.. εγώ από την πλευρά μου δεν μίλησα με κανέναν καρδινάλιο, αλλά μόνο με τον Πάπα Φραγκίσκο… ο στόχος του δογματικού πολέμου δεν είμαι εγώ, αλλά άλλος… μάλλον ο Πάπας Φραγκίσκος’’.

Το ‘’έλεος του Θεού’’, βρίσκεται σε μια δογματική διαμάχη, φανερή πλέων και κρίνεται αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τελικά του Πάπα Φραγκίσκου θα υπερισχύσουν, έναντι της παραδοσιακής αυστηρής αντίληψης.



Πηγές:
http://www.thetablet.co.uk/features/2/3401/the-case-for-mercy.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2755390/Nice-day-mass-wedding-Pope-marries-20-couples-lived-outside-marriage.html.
http://pewsitter.com/view_news_id_183134.php.
http://time.com/3378702/pope-francis-catholic-church-marriage/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.