Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Από Τρόικα σε θεσμικά όργανα, μια απορία

Τού Ιωάννη Λότσιου,
Δημοσιεύτηκε στο Verianet
Εδώ και λίγα χρονιά ζούμε καθημερινά σε μια πορεία διάσωσης της Ελλάδας, παράθεσημνημονίων, αλλαγή μνημονίων και ούτω πάλι λέγοντας.
Με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, μιας δημοκρατικής διαδικασίας, που μιλά ο λαός, όχι μόνο μας έχουν ταλαιπωρήσει αλλά και μας προκαλούν εύλογες απορίες και αναπάντητα ερωτήματα.
Στηνεπιλογή του Δημοψηφίσματος, η κατάσταση είναι το λιγότερο τραγική. Παρουσιάζεται το«ναι» άλλοτεως«όχι», άλλοτε το «όχι»σημαίνει«ναι», και ούτω πάλι λέγοντας.Τελικά τι σημαίνει το ερώτημα στο δημοψήφισμα δεν μπορεί να βρεθεί μια απάντηση. Βέβαια ο διχασμός είναι σε πανηγυρικόεπίπεδο εκατέρωθεν των πλευρών.
Όμως στην αντιπαράθεση των θέσεων και των απόψεων, Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκών ηγετών, παρατηρούμε μια εκφραστική τουλάχιστον αλλαγή. Η αναφορά στην «Τρόικα» δεν υπάρχει. Στην θέση της υπάρχει πλέων το  «θεσμικά όργανα» ή «οι Θεσμοί». Ως «Τρόικα», μέχρι πρότινος, τώρα ως «θεσμοί», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔιεθνέςΝομισματικό Ταμείο, δεν αναφέρονται επί της ουσίας του προβλήματος της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος. Περισσότερο για θέματα που δεν έχουν την έγκριση τους, δεν θίγονται καθόλου. Τα θεσμικά όργανα, πλέων, στην πραγματικότητα της ελληνικής κατάστασης, του χρέους και της ανόρθωσης, δεν αναρωτηθήκαν για τις πολιτικές τους ευθύνες, το συνεχές δηλαδή μπλοκάρισμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε παρεμβάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων για ανόρθωση. Μιλάμε άραγε για πόσα χρόνια τώρα για τα πρότυπα ή μοντέλα ανόρθωσης, ή μνημόνια που δεν έχουν παράγει τα ποθούμενα;
 Αυτά αναρωτιόμαστε βλέποντας ανθρώπους σε μεγάλη ηλικία να στέκονται από τα χαράματα για μια δόση της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.