Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Προεκτάσεις του προβληματισμού των κατοίκων Άμμου, Ασωμάτων και Αγίας Βαρβάρας για την παραμονή των προσφύγων

Του Ιωάννου Λότσιου
Δημοσιεύτηκε στο verianet
Το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των χωριών Άμμου, Ασωμάτων και Αγίας Βαρβάρας για την φιλοξενία των προσφύγων στο στρατόπεδο στον ποταμό Αλιάκμονα, αποτελεί μια ιδιαίτερη ευαισθησία και προβληματισμό για το άμεσο μέλλον και τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν. Τα προσφυγικά καταλύματα εκτός από τις αναγκαίες παροχές, σίτισης, ενδυμασίας και ιατρικής περίθαλψης πρέπει να έχει και έναν εκπολιτιστικό χαρακτήρα. Ο εκπολιτιστικός χαρακτήρας πρέπει να έγκειται στην ενημέρωση, στην ιστορία, στα ήθη και έθιμα της τοπικής κοινωνίας, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσης, πράγμα που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες να μάθουν για την καθημερινή ζωή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας, στην οποία θα βρίσκονται. Με τι προϋποθέσεις αυτά θα γίνουν; κανείς δεν ξέρει. Η πρόχειρη δημιουργία των προσφυγικών καταλυμάτων και τα στενά οικονομικά όρια, είναι δύσκολο να κάνουν αυτές τις προεκτάσεις πραγματικότητα.
Χωρίς να επαναλάβουμε τις θέσεις, οι οποίες εκτέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο των κατοίκων, που είναι βαρύνουσας σημασίας, το θέμα της φιλοξενίας, αναδεικνύει και την διαφοροποίηση στην κατανόηση του προβλήματος και της βοηθείας. Μεταξύ της κεντρικής εξουσίας, της τοπικής διοίκησης και της αντίληψης των κατοίκων της περιοχής η διαφοροποίηση συνιστάται στην επιλογή του σημείου εγκαταστάσεως, τον αριθμό, το είδος των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν. Το σημείο επιλογής είναι άκρως επικίνδυνο.
Όσοι προσπαθούν να δώσουν μια ρατσιστική ή εχθρική αντιμετώπιση των κατοίκων για τους πρόσφυγες, σφάλλουν θανάσιμα. Οι κάτοικοι και των τριών χωριών και της γύρο περιοχής, ουκ ολίγες φορές έδειξαν την αμέριστη συμπαράσταση σε αλλοεθνείς που ήρθαν στο τόπο. Τα πράγματα όμως δεν είναι το ίδιο με τους συγκεκριμένους πρόσφυγες που μας έρχονται με όλη την ''γνωστή'' ιδεολογική ισλαμική τρομοκρατία που κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει περί ασφαλείας της ζωής των κατοίκων αλλά και των ίδιων των προσφύγων.
Αλλά υπάρχει όμως σε αυτήν την προσπάθεια και ένας άλλος λόγος που είναι και αυτός ιδιαιτέρα κρίσιμος και έχει σχέση με την ανεύρεση εργασίας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Αλλά τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή, όταν οι πρόσφυγες, ''ως φθηνά εργατικά χέρια” θα εκτοπίσουν τα ελληνικά χέρια;, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ελλήνων, με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων και φόρων, ανεργίας, οδηγεί σε μια αναδιάταξη της οικονομικής ανάπτυξης με τριτοκοσμικού τύπου πρακτικές. Οι πρόσφυγες δηλαδή θα αποτελούν προτεραιότητα για την ζήτηση εργασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.