Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ανοικτή Επιστολή 1.000 Ρωμαιοκαθολικών κληρικών, ζητούν από τους Επισκόπους της Αμερικής να ξεκινήσει ο διάλογος για το έγγαμο των κληρικών



Tου Ιωάννη Λότσιου,
«Έχει έρθει ή ώρα. Η πόρτα είναι ανοικτή. Η ανάγκη είναι επείγουσα», σημειώνει στην Επιστολή στις 23 Ιανουαρίου, μια αντιπροσωπευτική ομάδα, 1.000 ρωμαιοκαθολικών Κληρικών στην Αμερική, προς τους κατά τόπους Επισκόπους για το θέμα του έγγαμου κλήρου. Οι κληρικοί ζητούν να ξεκινήσει ο διάλογος για την χειροτονία των έγγαμων κληρικών.
Ένα αίτημα που απεστάλλει προς την Διάσκεψη των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπους της Αμερικής. Η βάση του αιτήματος είναι καθαρά ποιμαντικής, όπως σημειώνουν για την ποιμαντική φροντίδα των ψυχών» στην οποία οι έγγαμοι κληρικοί χρειάζονται να εξυπηρετούν τις ποιμαντικές ανάγκες του λαού.
Η Επιστολή υπογράφεται από 12 μέλη του οργανισμού του συνδέσμου των κληρικών της Αμερικής, που αντιπροσωπεύουν περίπου 9 επισκοπές.
Υπάρχει επίσης και ένα Ανοικτό Γράμμα του Λαού του Θεού προς τους Επισκόπους της Αμερικής, στο οποίο οι πιστοί, συμπληρώνοντας μια φόρμα με τα στοιχεία τους αποστέλλεται στους κατά τόπους Επισκόπους. Σε αυτήν την Επιστολή των πιστών γίνεται λόγος και για το θέμα των γυναικών διακονισσών.
Ο Εκπρόσωπος του συνδέσμου π. Βοb Bonnot αναφερόμενος στο θέμα με Δημοσίευμα του, δήλωσε ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα κάποια απάντηση από την Διάσκεψη των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Αμερικής ή ορισμένων Επισκόπων. Το αίτημα, αναφέρει ο ίδιος προτάθηκε σε αυτούς για να ξεκινήσει ο διάλογος, τόσο σε επίπεδο Επισκοπών, όσο και μεταξύ των κληρικών.
Μεταξύ των λόγων που αναφέρονται στην επιστολή είναι και οι εξής:
1. Να συμπεριλάβη η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τους χειροτονημένους έγγαμους κληρικούς, όπως συμβαίνει σε άλλες χριστιανικές ομολογίες, π.χ. η Αγγλικανική Εκκλησία.
2. Να συζητηθεί το θέμα των εγγάμων κληρικών με τους λαϊκούς.
3. Πρόβλημα η μείωση του αριθμού των ενεργών κληρικών και το ‘’κλείσιμο’’ των ενοριών.
4. Τέλος, το θέμα αυτό θα συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία των σημερινών κληρικών, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας.
«Η υγεία και η ζωτική σημασία του ρόλου των κληρικών στην κοινότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την ζωή της Ρωμαιοκαθολικής παράδοσης και της ιεροσύνης. Έχοντας υποψιν τα σημεία των καιρών, την διαφορετικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία αυτή την στιγμή, το υπούργημα της ιεροσύνης χρειάζεται δημιουργικές επιλογές. Η μαρτυρία που θα μπορούσε να προέρχεται από τους έγγαμους κληρικούς που υπηρετούν στην Εκκλησία με άγαμους είναι κρίσιμη επιλογή που πρέπει να ανοίξει. Υπάρχουν πολλές φωνές στην Εκκλησία για το θέμα αυτό. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι δικές μας», σημειώνουν. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την θέση του Πάπα Φραγκίσκου να ανοίξει το θέμα.
Η Επιστολή για εξέταση του θέματος του εγγάμου των κληρικών αποτελεί ένα από τα οκτώ ψηφίσματα του Οργανισμού των Ρωμαιοκαθολικών Κληρικών της Αμερικής κατά την τρίτη Ετήσια Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Σαίντ Λούις τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.