Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η Χάρτα των Νέων Καρδιναλίων


 Του Ιωάννη Λότσιου,

Πολλά είναι τα στοιχεία που παρατηρούμε στην τελετή ανάδειξης των νέων Καρδιναλίων, είκοσι τον αριθμό. Με την παρουσία των δυο Παπών στην τελετή στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η επιλογή και  ο τρόπος ανάδειξης των νέων καρδινάλιων μας δείχνουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που μερικά από αυτά είναι νέα δεδομένα. Η συγκρότηση της ομάδας των Καρδιναλίων για τις Μεταρρυθμίσεις και η ελευθερία στις συζητήσεις στην σύνοδο των ρωμαιοκαθολικών επισκόπων, έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες  απόψεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτά φανερώνουν την σχέση Πάπα, Καρδιναλίων και Επισκόπων στο πλαίσιο της άσκησης του Πρωτείου και της Συνοδικότητας. Η έννοια της μεταρρύθμισης της Ρωμαϊκής Κουρίας ως ‘’επιτακτική ανάγκη’’, γίνεται βέβαια από τον ίδιο τον Πάπα, παρά την τοποθέτηση των Καρδιναλίων, ως συμβουλευτικό σώμα. Η προ ημερών αλλαγή της απόδοσης του παλλίου σε κάθε Καρδινάλιο  που δινόταν στη Ρώμη, πλέων θα δίνεται σε ειδική τελετή με εκπρόσωπο του Πάπα στην χώρα στην οποία είναι ο Καρδινάλιος, είναι ένα χαρακτηριστικό.

Στην Ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στην έννοια του «Καρδινάλιου», πώς πρέπει να είναι κανείς ‘’Καρδινάλιος’’, ‘’είναι ένας τίτλος τιμής, αλλά όχι .. Η λέξη "αμαρτήματα" προέρχεται από τη λατινική λέξη "Cardo", συνεχίζει όμως να αναφέρει.

Από τους είκοσι Καρδιναλίους, οι δεκαπέντε θα συμμετάσχουν στο επόμενο Κονκλάβιο για την ανάδειξη νέου Πάπα.  Η επιλογή των νέων Καρδιναλίων αλλάζει όχι την ιεραρχική δομή ή τις θέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά τι γεωγραφικές συντεταγμένες του.  Καρδινάλιος δηλαδή δεν γίνεται κάποιος που είναι στην Ρώμη ή είναι σε μια διοικητική θέση στο Βατικανό. Η παραδοσιακή αυτή αντίληψη ότι κάποιος παίρνει το ‘’κόκκινο καπέλο’’ εξαιτίας της θέσης του, πλέων δεν ισχύει. Υπάρχει μια αναπροσαρμογή των κριτηρίων στη επιλογή των προσώπων για Καρδινάλιος. Οι νέες μικρές Επισκοπές που αποκτούν Καρδινάλιο είναι ενδεικτικές της αναπροσαρμογής αυτής. Το σίγουρο πλέων που είχαν πολλοί, δεν υπάρχει. Το ενδιαφέρον για τους φτωχούς, την φιλανθρωπία και την καταπολέμηση της πείνας, είναι τα νέα κίνητρα επιλογής. Εκτός από τον Πρίγκιπα της Ρωμαϊκής Κουρίας Καρδινάλιο Dominique Mamberti, οι υπόλοιποι προέρχονται από 14 διαφορετικές χώρες, όπως: η Αιθιοπία, Ν. Ζηλανδία, Παναμάς, Μεξικό, Ισπανία, Τόνγκα, Ουρουγουάη, κ.α. Υπάρχει ένα άνοιγμα από την τοπικότητα στην οικουμενικότητα.

 Η σύνθεση της Ρωμαϊκής Κουρίας δηλαδή, περιλαμβάνει από μέρη της γης, που ίσως ποτέ δεν είχαν Καρδινάλιο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επιλογές. Βλέπουμε επίσης πόλεις, Αρχιεπισκοπές, με κατά παράδοση Καρδιναλίους, όπως η Βενετία και το Τορίνο να μην επιλέγονται.  Αφήνει δηλαδή ο Φραγκίσκος το ισχυρό μέρος των Καρδιναλίων που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Ρωμαϊκής Κουρίας για δεύτερη φορά απέξω. Επίσης απουσία νέων Καρδιναλίων έχουμε και από την Αμερική, Παρίσι κ.α.

Από την Ιταλία επιλέγονται δύο Επίσκοποι για Καρδινάλιοι, ίσως περιθωριοποιημένες Επισκοπές  της ρωμαιοκαθολικής διοίκησης. Οι δύο Επισκοπές αυτές είναι των φτωχών και των μεταναστών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στα γνωρίσματα, προσόντα και της επιλογής των Νέων Καρδιναλίων, στην ουσία σπάει τον παραδοσιακό κληρικαλισμό της Δύσεως. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο γεωγραφικές, δεν είναι μόνο και σε άλλες κατευθύνσεις, αναφέρονται  στην σχέση δημογραφίας των ρωμαιοκαθολικών πιστών στον κόσμο, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εν σχέση με την οικουμενικότητα. Όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά...

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.