Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

 
Δρος Ιωάννου Λότσιου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυξάνονται τα αιτήματα κληρικών διαφόρων Μητροπόλεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο του Πατριαρχείου της Μόσχας για  διακοπή μνημοσύνου του Ρώσου Προκαθημένου. Το αίτημα αυτό έχει βρει θετική ανταπόκριση και έχει τύχει ήδη της ευλογίας διαφόρων Μητροπολιτών της Ρωσικής δικαιοδοσίας. Ίσως πρώτη περίπτωση αποτελεί η Μητρόπολη Σούμι, όπου δίδεται ευλογία διακοπής μνημόνευσης του ονόματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου σε Ενορίες και Μονές.

          Το αιτημα έχει υπογραφεί από 28 Ιερείς και Διακόνους. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουκάτσεβο Θεόδωρος, έχει ανακοινώσει το ίδιο. Η διάψευση από την Επίσημη Σελίδα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την περίπτωση της Μητροπόλεως Σούμι, φαίνεται ότι δεν ευσταθεί, εφόσον υπάρχει  σχετικό έγγραφο του Μητροπολίτη Ευλόγιου, ο οποίος αναφέρει:

‘’Καταδικάζοντας την αιματηρή επίθεση της Ρωσίας κατά του Ουκρανικού Κράτους και του Ουκρανικού Λαού και έχοντας υπόψη το αίτημα κληρικών και λαϊκών της Επαρχίας Σούμι από 28ης Φεβρουαρίου 2022,

 

ΔΙΝΩ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

 

να παύσει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Μόσχας κατά τη διάρκεια των λατρευτικών ακολουθιών σε Ναούς και Μονές της Επαρχίας Σούμι, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (Πατριαρχείου Μόσχας)

Ευλόγιος

Μητροπολίτης Σούμι

 

Το ίδιο ανακοινώθηκε από τις Επισκοπές Zhytomyr, Rivne, Volodimir-Volyn, Khmelnitsky και Lvov, oι οποίες βρίσκονται στη Δυτική Ουκρανία.

Παραθέτουμε το Ἔγγραφο:


 


 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.