Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ PRIMUS INTER PARES ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΕΝΟΣ ΤΊΤΛΟΥ ΑΡΘΡΟΥ



Ιωάννου Λότσιου, 
(Σχόλιο στο ΦΒ)
Διαβάζωντας το άρθρο {Gulsum Incekaya, Head of Orthodox church decries US Jerusalem stance, http://aa.com.tr/…/head-of-orthodox-church-decries-…/1014691) μερικοί πειράχτηκαν απο τον τίτλο του άρθρου που ομιλεί για ''κεφαλή'', αν και είναι ένας τίτλος που δόθηκε απο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ζητώντας μάλιστα να αφαιρέση ο ίδιος ο δημοσιογράφος την λέξη ''Κεφαλή''. Θα πρέπει να γνωρίζουν μερικοί ότι το ''Primus Inter Pares''' δεν υφίσταται από μόνο του, έχει και ορισμένες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες εφ΄ όλης της Εκκλησίας, τα λεγόμενα προνόμια, που κατά την περίοδο της α' χιλιετίας είχεν ο Ρώμης και Νέας Ρώμης μόνον, συμφώνως τοις θείοις κανόσι. ταύτα τα προνόμια δεν ανήκουν σε αλλους Προκαθημένους, χωρίς να παραγκωνίζει βέβαια και το ''Primus Inter Pares'''. Η δέ έννοια της ''Κεφαλής'' δεν είναι θεολογικής και μυστηριακής σημασίας αλλά κανονικής...δια τούτο ''Κεφαλή'' της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Κατα τον Νομοκάνονα του Μ. Φωτίου η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία «…πασών των εκκλησιών κεφαλή εστιν η Κωνσταντινούπολις… ο Κωνσταντινουπόλεως έχει των άλλων προεδρίαν», Ρ. Π., Α´, 42 (Τιτλ. Α´, Κεφ. Ε´). Αγνόηση αυτής της παραμέτρου οδηγεί στην έκφραση των ''στόχων'' υπό ορισμένων υποβάθμισης του ρόλου και της θέσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου.....!!!. 
Τούτο και σε ορισμένες ορθόδοξες εκκλησίες που δόθηκε η πατριαρχική τιμή και αξία, π.χ. Πατριαρχείο Ρωσίας, αναγράφεται στον Συνοδικό και Πατριαρχικό Τόμο Ανακηρύξεως του Πατριαρχείου της Ρωσίας ,ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ''κεφαλή'' του Πατριάρχου δε Ρωσίας...!!! είναι πέμπτος στην σειρά, αλλα δεν μετέχει της αρχαίας Πενταρχίας. Γι' αυτό και τα μεγάλα θέματα που αφορούν της Ορθόδοξη Εκκλησία, λατρεία, δόγμα, τέχνη κανόνες, κ.α. αποτελούν έργο των δε των αρχαίων και Πρεσβυγενών καλουμένων Πατριαρχείων πρώτον!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.