Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

H ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ: ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ


Ιωάννου Λότσιου
Στην ανάδειξη νέων Καρδιναλίων προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος με βασικό κριτήριο επιλογής το άνοιγμα στην οικουμένη και την παρουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτή η οικουμενικότητα στην επιλογή αντικατροπτρίζει τις διαφορετικές πολιτισμικές και εθνικές κουλτούρες στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην επίλυση των θεμάτων-προβλημάτων στο εσωτερικό της.
Από τους 18 νέους Καρδιναλίους, οι 13 είναι εν ενεργεία, ενώ οι τέσσερις επίτιμοι. Η τελετή της εγκαθίδρυσης θα γίνει τον Φεβρουάριο σε ειδική τελετή στον Άγιο Πέτρο στην Ρώμη, ενώ η απόδοσης του παλλίου σε κάθε Καρδινάλιο-που δινόταν παλαιότερα στη Ρώμη-, δίνεται πλέων σε ειδική τελετή με εκπρόσωπο του Πάπα στην χώρα στην οποία είναι ο Καρδινάλιος. Για συνεχιζόμενη πλέων φορά ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε κατά μέρος την παραδοσιακή θεώρηση και επιλογή νέων καρδιναλίων, που τις περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την περιοχή του Βατικανού. Τα κριτήρια του ποιμένα και της διακονίας των πτωχών και της έμπρακτης εργασίας, είναι από τα βασικά στοιχεία των επιλογών του Πάπα Φραγκίσκου και όχι τόσο τα βιογραφικά. Τα κριτήρια αυτά είναι υπό την έντονη επιρροή της Παπικής Εγκυκλίου για το Περιβάλλον και του Έτους του Ελέους. 
Με την νέα σύνθεση του Κολεγίου και του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων, διασπάται μια εξουσιαστική τάση ορισμένων ισχυρών Καρδιναλίων της Ιταλίας. Η κυρίαρχη πλειοψηφία ποσοστού του Κολεγίου και του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων από την Ευρώπη και την Ιταλία, αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Πλέων χώρες, όπως Λατινική Αμερική, Αφρική Ασία και ειδικότερα χώρες, που δεν είχαν ποτέ Καρδινάλιο ή είναι πτωχές, όπως η Νικαράγουα, Αϊτή, αποκτούν Καρδιναλίους με συμμετοχή στο Κονκλάβιο. 
Τρεις από τους νέους Καρδιναλίους είναι από την Αμερική. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται από το Λος Άντζελες και την Φιλαδέλφεια με τους ισχυρούς Αρχιεπισκόπους Jose Gomez και Charles Chaput. 
Στην Ιταλία, οι παραδοσιακές πόλεις που είχαν από ανέκαθεν Καρδινάλιο, επίσης και τώρα δεν λαμβάνουν, όπως η Βενετία, η Μπολόνια και το Τορίνο. Αντίθετα, μικρές πόλεις παίρνουν πλέων την σκυτάλη, όπως ο Gualtiero Bassetti, Αρχιεπίσκοπος του Κιέτι της Ιταλίας, ίσως για την εργασία του για την επίτευξη της τελευταίας συνάντησης της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών στην πόλη του.Επίσης υπάρχει δεύτερος Καρδινάλιος στις Φιλιππίνες, εξαιτίας τους ενδιαφέροντος και τον αγώνα της τοπικής ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τον φονικό τυφώνα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στα γνωρίσματα, προσόντα και της επιλογής των Νέων Καρδιναλίων, στην ουσία σπάει τον παραδοσιακό κληρικαλισμό της Δύσεως. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο γεωγραφικές, δεν είναι μόνο και σε άλλες κατευθύνσεις, αναφέρονται στην σχέση δημογραφίας των ρωμαιοκαθολικών πιστών στον κόσμο, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εν σχέση με την οικουμενικότητα.
Τα ονόματα των Καρδιναλίων1:
1. Archbishop Mario Zenari, Vatican ambassador to Syria.
2. Archbishop Dieudonné Nzapalainga, of Bangui, Central African Republic.
3.Archbishop Carlos Osoro Sierra of Madrid.
4.Archbishop Sérgio da Rocha of Brasilia.
5.Archbishop Blase Cupich of Chicago.
6.Archbishop Patrick D’Rozario of Dhaka, Bangladesh.
7. Archbishop Baltazar Enrique Porras Cardozo of Merida, Venezuela.
8.Archbishop Jozef De Kesel of Malines-Brussels, Belgium.
9.Archbishop Maurice Piat of Port Louis, Mauritius.
11.Archbishop Kevin Joseph Farrell, outgoing archbishop of Dallas and new prefect of the Vatican dicastry for laity, family and life.
12.Archbishop Carlos Aguiar Retes of Tlalnepantla, Mexico.
13. Archbishop John Ribat of Port Moresby, Papua New Guinea
14.Archbishop Joseph Tobin of Indianapolis.
Ως Επίτιμοι, πάνω από ετών 80  θα συμπεριληφθούν και στο Κονκλάβιο με δικαίωμα ψήφου και οι εξής:
15. Archbishop Emeritus Anthony Soter Fernandez of Kuala Lumpur, Malaysia.
 16.Archbishop Emeritus Renato Corti of Novara, Italy.
17. Bishop Emeritus Sebastian Koto Khoarai of Mohale’s Hoek, Lesotho.
18. Fr Ernest Simoni, presbyter of the archdiocese of Shkodrë-Pult, Albania




1 σχόλιο:

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.