Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΥΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Iωάννου Λότσιου
Η πρόσφατη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας (31/10/2016) αποτελεί μια θετική πρόταση για το πρόβλημα της σύγκλησης, συγκρότησης και αποδοχής των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν συμμετείχαν τελικά σ’ αυτήν.
Η απόφαση αναφέρεται πρωτίστως στην συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή του Πατριάρχη Ρουμανίας και των μελών τις Αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας. Ας μην ξεχνούμε ότι το ίδιο Πατριαρχείο ζήτησε η επόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, όποτε αποφασιστεί, να γίνει στην Ρουμανία. Διευκρινίζει το Πατριαρχείο Ρουμανίας, ότι δεν διαπιστώνει είσοδο νέων δογμάτων, ή κανονική ή λειτουργική αλλαγή, αλλά βλέπει ως διάχυτη κεντρική εικόνα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας: ''«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν διατύπωσε νέα δόγματα, νέους κανόνες ή λειτουργικές αλλαγές, αλλά φανέρωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού». 
Για τα Συνοδικά Κείμενα το Πατριαρχείο της Ρουμανίας παρατηρεί, ότι οποιαδήποτε ερμηνεία ή εξήγηση ή σχολιασμός ή ακόμα και τροποποίηση θα πρέπει να εγκριθούν από μια μελλοντική Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Αυτή η διαδικασία, η σύνταξη νέων κειμένων για διάφορα θέματα - που δεν συζητήθηκαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο- δεν θα πρέπει να γίνει με βιασύνη, αλλά υπό την προϋπόθεση μιας πανορθόδοξης συναίνεσης: ''τα έγγραφα μπορούν να εξηγηθούν, να διαφοροποιηθούν εν μέρει ή να αναπτυχθούν από μια μελλοντική Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ωστόσο η ερμηνεία τους και η σύνταξη νέων συνοδικών εγγράφων για διάφορα θέματα δεν θα πρέπει, να γίνει κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά ούτε εν τη απουσία της πανορθόδοξης συναίνεσης, αλλιώς θα πρέπει να αναβληθεί και να τελειοποιηθεί μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση''.
Με τις σύντομες αυτές αναφορές , η Ιεραρχία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την διαδικασία της συνοδικής πορείας, μετά την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Αποτελεί μια ενθαρρυντική πρόταση, που ίσταται μεταξύ Ρωσίας και Κωνσταντινούπολης. Τα Πατριαρχεία της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας δεν έχουν ακόμα αποφασίσει εάν εγκρίνουν ή όχι τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ωστόσο υπάρχει απόφαση του Πατριαρχείου της Αντιοχείας.
Το Πατριαρχείο Ρωσίας, που πραγματοποίησε στις 21/10/2016 Σύνοδο δεν συζήτησε τίποτα για τα Συνοδικά Κείμενα. Ας μην ξεχνούμε ότι, μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, το Πατριαρχείο Ρωσίας με συνοδική απόφαση, μετά την παραλαβή των επίσημων Συνοδικών Κειμένων , ανέθεσε στην Θεολογική- Συνοδική Επιτροπή, την επεξεργασία και μελέτη τους, με τη υπογράμμιση ότι τον Φεβρουάριο του 2016 είχε επικυρώσει τα Προσυνοδικά Κείμενα. Η Επιτροπή παρουσίασε τα πορίσματα της την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας και από τότε επικρατεί μια συνοδική σιωπή. Για τις μη μετέχουσες Εκκλησίες νέα κείμενα είναι μόνο το Μήνυμα και η Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Οι τροποποιήσεις που έγιναν σε ορισμένα σημεία των Συνοδικών κειμένων, έγιναν για να καθησυχάσουν ορισμένες αντι-οικουμενιστικές φωνές. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα αναγνωρίσεως της Συνόδου και των Κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Η πρόταση του Πατριαρχείου Ρουμανίας προς τις τέσσερις εκκλησίες που δεν συμμετείχαν, δίνει τη δυνατότητα, μη απόρριψης των Συνοδικών Κειμένων και υποβιβασμού της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε ''Σύναξη Ιεραρχών'', αλλά τροποποίησης ορισμένων εκφράσεων των κειμένων. Για τις μη μετέχουσες στην Σύνοδο της Κρήτης εκκλησίες η πρόταση αυτή του Πατριαρχείου Ρουμανίας αποτελεί μια τρίτη εναλλακτική λύση. Τα προβλήματα στα Συνοδικά Κείμενα φαίνονται να είναι η μία ψήφος της κάθε Ορθόδοξης Εκκλησίας- σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας και Οργανώσεως - η υπογραφή των Κειμένων από τα μέλη της Αντιπροσωπείας, και η εγκεκριμένη ή όχι μετάφραση τους. Η διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε μεταξύ της ψήφου και της άρνησης υπογραφής κάποιων μελών των Αντιπροσωπειών, αφορούν το εσωτερικό κάθε Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι δε θα πραγματοποιηθεί άλλη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, εάν δεν υπάρξει πλήρης πανορθόδοξη συναίνεση για την Σύνοδο της Κρήτης.


1. CONCLUSIONS OF THE HOLY SYNOD REGARDING THE PROCEEDINGS AND THE DECISIONS OF THE HOLY AND GREAT COUNCIL OF THE ORTHODOX CHURCH (CRETE, 16-26 JUNE 2016), http://panorthodoxcemes.blogspot.gr/2016/11/conclusions-of-holy-synod-regarding.html.

2.ЖУРНАЛЫ заседания Священного Синода от 21 октября 2016 года

http://www.patriarchia.ru/db/text/4645730.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.