Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΟΔΟ



Μετάφραση: Π. Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.
Μετά από πρόσκληση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, η Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών έλαβε χώρα στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, 21-28 Ιανουαρίου 2016.
Συμμετείχαν οι ακόλουθοι Προκαθήμενοι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ.
Οι ακόλουθοι προκαθήμενοι δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχουν: ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης Ι΄ και ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας για λόγους υγείας, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για προσωπικούς λόγους. Παρόλα αυτά, και οι τρεις εκπροσωπήθηκαν από επίσημες αντιπροσωπείες των εκκλησιών τους.
Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντήθηκαν για να οριστικοποιήσουν τα κείμενα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Στα πλαίσια της Σύναξης, την Κυριακή, 24η Ιανουαρίου, ετελέστη Θεία Λειτουργία στον ιερό σταυροπηγιακό ναό του Αγίου Παύλου. Με προεστώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι Μακαριώτατοι προκαθήμενοι και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών συλλειτούργησαν κατά την Θεία Λειτουργία, με την εξαίρεση τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Κατά τη διάρκεια της Σύναξης, της οποίας οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στο αποστολικό πνεύμα «ἀληθεύοντες δὲ ἐν ἀγάπῃ» (Εφ 4:15), με ομόνοια και αλληλοκατανόηση, οι προκαθήμενοι επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, 16 - 27 Ιουνίου 2016. Για το σκοπό αυτό, οι προκαθήμενοι ταπεινά επικαλούνται την χάρη και την ευλογία της Αγίας Τριάδας και ανυπόμονα και την προσευχή του πληρώματος της Εκκλησίας, κληρικών και λαϊκών, κατά την περίοδο μέχρι την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και κατά τη διάρκειά της.
Τα θέματα που έχουν εγκριθεί επίσημα για εξέταση και έγκριση από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι: Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, η Ορθόδοξη διασπορά, η αυτονομία και ο τρόπος ανακήρυξής της, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του, η σημασία της νηστείας και η εφαρμογή της σήμερα, καθώς και οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το υπόλοιπο του χριστιανικό κόσμο. Με απόφαση των προκαθημένων, όλα τα εγκεκριμένα κείμενα θα δημοσιοποιηθούν.
Επίσης, οι προκαθήμενοι συζήτησαν και αποφάσισαν τη δημιουργία Πανορθόδοξης γραμματείας, τον εσωτερικό κανονισμό της Συνόδου, τη συμμετοχή μη Ορθοδόξων παρατηρητών στις συνεδριάσεις έναρξης και λήξης της Συνόδου, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό της.
Επιπλέον, οι προκαθήμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους διωκόμενους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. αλλά και τη συνεχή ανησυχία τους για τους δύο μητροπολίτες, που έχουν απαχθεί, τον Παύλο Yazigi του Πατριαρχείου Αντιοχείας, και τον Γρηγόριο Yohanna Ibrahim της συριακής Αρχιεπισκοπής.
Οι συζητήσεις της Σύναξης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 με καταληκτική ομιλία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Chambésy της Γενεύης, 27 Ιανουαρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.
2) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish για τον καλύτερη κατανόηση των σχολίων σας.
3) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
4)Τα σχόλια ελέγχονται από τον Διαχειριστή.
5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Johhlotsios@gmail.com.